Domov > Aktualno > Arhiv novic > 22. marec je Svetovni dan voda
22. 03. 2021
22. marec je Svetovni dan voda

Danes obeležujemo Svetovni dan voda, ki ga na pobudo Združenih narodov praznujemo od leta 1993. Osrednja tema letošnjega dne je pomen in vrednotenje vode.

Vrednost vode je veliko večja od njene cene. Svetovni dan voda nas vabi k razmisleku o tem, kaj voda pomeni ljudem, o njeni resnični vrednosti in o tem, kako lahko ta življenjski vir bolje zaščitimo.

Voda je vir življenja, naravna dobrina, ki v naravi nenehno kroži. Z izhlapevanjem prehaja v ozračje in se s padavinami vrača v oceane in na kopno. Voda je pogoj za življenje na Zemlji.

Podnebne spremembe povečujejo spremenljivost vodnega kroga. To sproža izredne vremenske pojave, zmanjšuje se predvidljivost razpoložljivosti vodnih virov, spreminja se vpliv na kakovost voda, ogrožena sta trajnostni razvoj in biotska raznovrstnost po vsem svetu. Voda v naravi je bistvenega pomena za delovanje ekosistemov, npr. mokrišč, gozdov, travnikov.

Slovenija je bogata z vodnimi viri in po količini vode ena najbogatejših evropskih držav. Letno se po ozemlju Slovenije, v rekah in potokih, pretoči okoli 34 milijard m3 vode, to je skoraj štirikrat več od evropskega povprečja. Vodno bogastvo Slovenije so tudi izviri, naravna in umetna jezera ter del Jadranskega morja.

V Ljubljani pijemo kakovostno in tehnološko neobdelano pitno vodo. Oskrbo s pitno zagotavlja JP VOKA SNAGA. Ljubljana leži na Ljubljanskem polju, kjer so skladiščene bogate zaloge izredno kakovostne pitne vode. Črpališča se nahajajo v neposredni bližini mesta, tako se voda zelo kratek čas zadržuje v ceveh, kar ji omogoča, da ohranja svojo svežino in stalno temperaturo.

Spodbujamo pitje vode iz pipe, tudi s postavitvijo številnih pitnikov v mestu, kjer si lahko vsakdo natoči kozarec ali napolni stekleničko osvežilne vode in tako prispeva k skupnemu cilju za bolj odgovorno in razumno porabo vseh virov na Zemlji.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.