Domov > ZA OBISKOVALCE > Prosti čas, šport in rekreacija

Prosti čas, šport in rekreacija

Vsakodnevni stik z naravo blaži siceršnje stresno življenje in delo. Zato je rekreacijska funkcija zavarovanih območij izjemno pomembna. Po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, z naravo in kulturo bogatem prostoru v neposredni bližini centra Ljubljane, vodijo številne poti.

Poti v mestnem parku Tivoli si jih izberemo takrat, ko si zaželimo več stika z ljudmi in bolj odprte poglede na premišljeno urejen parkovni prostor.

V gozdnem prostoru je več kot 15 kilometrov urejenih in označenih poti, ki nas vodijo v Mostec, na Drenikov ali na Cankarjev vrh. Te poti obiščemo tedaj, ko si zaželimo tesnejši stik z gozdom, mehkejšo podlago pod nogami in več miru.

Na zahodnem delu parka, med Koseškim bajerjem ter Fakulteto za računalništvo in informatiko, se lahko sprehodimo po Poti spominov in tovarištva oziroma Poti ob žic. To je del sicer 35 km dolge poti okoli Ljubljane, kjer lahko doživimo pestro podobo našega mesta, vse od zelenih travnikov, šumečih krošenj dreves, do vrveža mestih ulic.


ŠPORT

Mestni park Tivoli nudi številne možnosti za rekreacijo – poleg teka in hoje po parku je na voljo tudi nekaj športnih objektov s katerimi upravlja Šport Ljubljana.

  • Kopališče Tivoli deluje od septembra do junija in poleg velikega plavalnega bazena ponuja še otroški in šolski bazen.
  • Poleg bazenov sta tudi fitnes in savna.
  • Drsanje v Hali Tivoli je mogoče od sredine oktobra do aprila in sicer ob četrtkih in sobotah zvečer, soboto dopoldne in nedeljo popoldne.
  • Teniška igrišča – v Tivoliju je urejenih deset igrišč – obratujejo po jesenskem delovnem času (od 10h do 21h).
  • Ljubiteljem kotalkanja je na voljo kotalkališče, rolkarjem skate park.

Vsem, ki se radi športno rekreirajo v naravi, a ne daleč od centra mesta, je na voljo trim steza Mostec ob Večni poti. Večinoma poteka v senci dreves in po svojih lastnostih sodi med nezahtevne poti. V temnejšem delu dneva je trim steza tudi osvetljena. Njeno izhodišče je v Mostecu. Z dolžino 530 metrov in 15 različnimi trim napravami, opremljenimi z informativnimi tablami, omogoča izvajanje manj ali bolj zahtevnih tipov vadbe s poljubnim časom trajanja. V vročih mesecih za dobro prezračevanje in klimatsko hlajenje skrbijo mogočna drevesa.

Za tiste z več poguma pa so v Mostecu tudi skakalnice, kjer trenirajo člani Smučarsko skakalnega kluba Ilirija.


PROSTI ČAS

Za tiste znanja željne so v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib tudi tematske poti. Posebej izpostavljamo Jesenkovo pot, imenovano po botaniku in genetiku dr. Franu Jesenku. Tri kilometre dolga učna pot nas vodi po gozdnem pobočju Rožnika in Šišenskega hriba. Na njej lahko spoznamo trideset različnih drevesnih vrst. Vsaka od njih je označena s svojo tablico, kjer je zapisano njeno slovensko in latinsko ime.

Znotraj meja Krajinskega parka se nahaja tudi dobro obiskan Živalski vrt Ljubljana. V objemu čudovitega naravnega gozda na južnem pobočju Rožnika se razvija sodoben živalski vrt z več kot 500 domačimi in eksotičnimi živalmi z različnih kontinentov. Živalski vrt Ljubljana lahko obiščete vse dni v letu, še posebej dobro je obiskan od spomladi do jeseni ter ob vikendih.


Obiskovalci v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib prihajamo z različnimi nameni in pričakovanji. Pomembno je, da smo ob našem početju v parku obzirni do narave, drugih obiskovalcev, lastnikov zemljišč ter ljudi, ki v parku živijo ali delajo. Krajinski park je dom številnim živalim. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi so vezane na vodne površine v parku. Še posebej občutljive so v spomladanskem času, ko imajo mlade. Če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali skoraj v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo in ne hranimo. Če v park prihajamo s psom, ga moramo imeti na povodcu.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.