Domov > Aktualno > Arhiv novic > Naše rešitve so v naravi - Mednarodni dan biotske raznovrstnosti
22. 05. 2020
Naše rešitve so v naravi - Mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Združeni narodi so 22. maj razglasili za Mednarodni dan biotske raznovrstnosti, da bi izboljšali vedenje, razumevanje in ozaveščenost o bogastvu živega sveta.

Letošnja poslanica »Naše rešitve so v naravi« sporoča, da biotska raznovrstnost ostaja odgovor za trajnostne razvojne izzive. Cel svet je pozvan, da se ponovno zave, da smo kljub tehnološkemu napredku še vedno odvisni od narave, zdravih in živih ekosistemov, ki nam zagotavljajo pitno vodo, hrano, zdravila, obleke, gorivo, energijo in še mnoge druge dobrine.

Slovenija spada med najbolj biotsko pestre države v Evropi, saj pri nas najdemo okoli 24 tisoč vrst rastlinskih in živalskih vrst, ocene vseh potencialnih vrst pa se gibljejo med 45 in 120 tisoč. Poleg tega živi v Sloveniji 800 živalskih in 66 rastlinskih endemičnih vrst – torej takšnih, ki jih najdemo le pri nas in nikjer drugje na svetu. Vsi ti kazalci Slovenijo uvrščajo med biotsko najbogatejša območja Evrope.

Tudi narava v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je izjemna. Tu najdemo več kot 2.800 vrst organizmov: več kot 700 različnih rastlinskih vrst, skoraj 500 vrst metuljev, 1.250 vrst gliv, 110 vrst hroščev, 100 vrsti ptic (od tega jih 70 tu gnezdi), 50 vrst pajkov, 45 vrst kačjih pastirjev, 25 vrst sesalcev, od tega 9 vrst netopirjev, 11 vrst plazilcev, 10 vrst dvoživk in 2 vrsti rakov.

S hvaležnostjo do prednikov, ki so jo ohranili takšno, kot jo lahko občudujemo danes, moramo nadaljevati z iskanjem pravega ravnovesja med varovanjem in dejavnostmi, da jo bodo lahko opazovali tudi naši zanamci.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.