Domov > Aktualno > Vsi dogodki > 22. april - Dan Zemlje
22. 04. 2019
22. april - Dan Zemlje

Na pobudo civilne družbe vsako leto 22. aprila praznujemo Dan Zemlje. Ta dan obeležujemo že od leta 1970. To je dan ko se spomnimo, da nam Zemlja in njeni ekosistemi zagotavljajo življenje.

Dan Zemlje praznujemo v vseh 193 članicah Združenih narodov. Poslanica letošnjega dne je »Varujmo naše vrste«. Dar našega planeta so tudi milijoni vrst, ki živijo na Zemlji, veliko je še neodkritih.

A človek s svojimi dejanji pogosto ruši ravnovesje na Zemlji, zato se svet ponovno sooča z visoko stopnjo izumiranja, podobno tisti izpred več kot 60 milijoni leti, ko so izumrli dinozavri in mnoge druge vrste takratnega časa, le da je za tokratno izumiranje krivo prav človeštvo. Trenutno se nahajamo sredi šeste dobe množičnega izumiranja. Krčenje gozdov, uničevanje habitatov, pretiran lov in krivolov, intenzivno nevzdržno kmetijstvo, onesnaževanje, pesticidi, podnebne spremembe ter še mnogi drugi dejavniki so številne vrste prignali na rob izumrtja. Mnoge vrste smo že izgubili, vendar lahko mnoge še rešimo in s tem upočasnimo trend upadanja vrstne pestrosti na Zemlji. Vsa živa bitja imajo pomembno vlogo na Zemlji, vsaka svoje mesto v kompleksnosti življenja ter nenazadnje – vsaka vrsta na Zemlji naj ima pravico do obstoja in bivanja.

S številnimi aktivnostmi, ki potekajo danes se krepi spoznanje, da so aktivnosti za vzdržen razvoj planeta nujne, da se moramo zavedati enkratnosti in ranljivosti planeta na katerem živimo. Da štejejo tudi majhna dejanja, ki jih naredimo posamezniki z željo za boljšo prihodnost našega planeta in blaginje vseh nas, ki živimo na njem.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.