Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Kompleksna preteklost – raznolika prihodnost
18. 04. 2021
Kompleksna preteklost – raznolika prihodnost

18. aprila praznujemo mednarodni dan spomenikov in znamenitosti (International day for Monuments and Sites), poznan tudi kot Svetovni dan dediščine (World heritage day), ki ga je leta 1982 razglasil Mednarodni svet za spomenike in znamenitosti (ICOMOS).

Poslanica letošnjega dne je »Kompleksna preteklost – raznolika prihodnost«.

Dan je posvečen zavedanja o pomembnosti in raznolikosti predvsem kulturne dediščine in ohranjanju le te za prihodnje generacije. Ljudje po vsem svetu vsak dan praznujejo svojo dediščino, predvsem tako, da živijo svoje življenje na način, ki predstavlja, kdo so in od kod prihajajo. Ta dan nas spodbuja, da praznujemo vse svetovne kulture, ozaveščamo o pomenu kulturnih spomenikov in znamenitosti ter poročamo o pomenu njihovega ohranjanja.

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib v sebi skriva številne kulturne spomenike, kipe, fontane in druge znamenitosti. Na območju imamo štiri kulturne spomenike državnega pomena – to so Plečnikova promenada, Cekinov grad, Trikotni park in lokacija letnega gledališča v Tivoliju, šest kulturnih spomenikov lokalnega pomena, npr. Cankarjeva spominska soba na Rožniku in Hotel Tivoli oz. Švicarija, ter 23 drugih enot kulturne dediščine, kamor sodijo različni spomeniki, fontane, in kipi, kot npr. kip Ivana Cankarja na Cankarjevem vrhu in pa Cerkev Marijinega obiskanja na Rožniku.


Opisi fotografij

1. Plečnikova promenada:
Široka peščena površina z nizom betonskih svetilk na sredini, poznana kot Jakopičevo sprehajališče, je eno najpomembnejših Plečnikovih del. Leta 2009 je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena. Promenada poteka od Prešernove ceste v izteku Cankarjeve ceste do zelenice pod Tivolskim dvorcem.

2. Cekinov grad

Baročni dvorec je med letoma 1752 in 1755 dal zgraditi grof Leopold Karl Lamberg kot Lambergov dvorec. Stavba, zgrajena v skromnem baročnem slogu, ima poudarjen osrednji vstopni del, izjemno lepa je plesna dvorana v drugem nadstropju. Danes ima v Cekinovem gradu sedež Muzej novejše zgodovine.

3. Spomenik pionirjem
Bronasta skulptura (Z. Kalin in B. Kobe, 1962) na nizkem cevastem podstavku, predstavlja dečka in deklico z golobom v roki in je bila postavljena ob dvajseti obletnici Pionirske organizacije. Skulptura stoji v Športnem parku Stanka Bloudka, na klančini pred Cekinovim gradom.

4. Spomenik Ivanu Cankarju na Rožniku

V spomin na pisatelja so leta 1948, ob 30-letnici njegove smrti, vrh Rožnika poimenovali Cankarjev vrh in na njem postavili spomenik, delo kiparja Frančiška Smerduja. Spomenik stoji sredi terase zahodno od gostilne Rožnik na Cankarjevem vrhu.

5. Cerkev Marijinega obiskanja na Rožniku

Cerkev Marijinega obiskanja stoji na Rožniku. Zaradi svoje lege, fasade v rdeči barvi, pa tudi zaradi dobre osvetljenosti v nočnih urah je dobro vidna z južne strani Ljubljane. Je podružnična cerkev župnije Ljubljana - Marijino oznanjenje.

6. Fontana Deček s posodo
Manjši kamnit vodnjak z bronastim kipcem dečka, ki nosi posodo je delo kiparja Boža Pengova (1959). Vodnjak stoji na krožni, z granitnimi kockami tlakovani ploščadi ob parkirišču pod Halo Tivoli.

7. Bronasta plastika Balet

Balet, bronast kip plesalca in plesalke je delo kiparja Stojana Batiča iz leta 1957. Kip je postavljen na podstavku, ki ga je načrtoval arhitekt Boris Kobe. Kip stoji v parku Tivoli nad Jakopičevim sprehajališčem in pod Tivolskim gradom.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.