Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Pod Turnom cveti evropska gomoljčica
05. 04. 2021
Pod Turnom cveti evropska gomoljčica

Na območju Naravnega spomenika Pod Turnom je zacvetela evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea), drobna, nežna, belocvetna rožica.

Evropska gomoljčica je nežna rastlinica, visoka 10-20 cm. Številni beli cvetovi so v obliki zvezdice. Cveti kratek čas, od konca marca do maja, na rastišču v Tivoliju običajno zacveti v začetku aprila. V tleh ima koreninske gomoljčke, s katerimi se tudi vegetativno razmnožuje.

Prav v našem parku je bila odkrita in prvič opisana. Opisal jo je avstrijski naravoslovec Franc Ksaver Wulfen že leta 1762.

Zato je lokacija v mestnem parku Tivoli njeno klasično nahajališče, ki je zavarovano kot Naravni spomenik Pod Turnom. Gre za območje, kjer mestni park preide v gozdni prostor in se začne za Tivolskim gradom ter sega do začetka Jesenkove poti nad sankališčem.

Nekaj iz zgodovine: Leta 1762 ali 1763 je avstrijski botanik Franc Ksaver Wulfen poučeval na ljubljanskem liceju. V bližini Tivolskega gradu je nabral belocvetno rastlino, a nanjo malo pozabil. Opisal jo je čez nekaj let kot gomoljasto zvezdico (Stellaria bulbosa). Sredi 20. stoletja pa so botaniki ugotovili, da je zvezdica bolj podobna vzhodnoazijskemu rodu Pseudostellaria in edino evropsko vrsto tega rodu poimenovali evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea).

Evropska gomoljčica je razširjena na vzhodnem in južnem obrobju Alp v vlažnih listnatih gozdovih. Raste v večjih in manjših zaplatah, na delih, kjer so tla nenehno vlažna. V Sloveniji jo najdemo še v Krakovskem gozdu, ob reki Krki, ponekod na Gorenjskem, v okolici Maribora in Ptuja.

Za ohranitev dobrega stanja rastišča je treba preprečiti rekreativne aktivnosti neposredno na rastišču in zagotoviti ustrezno gospodarjenje z gozdom na tem delu.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.