Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Psi naj bodo na povodcu in pod nadzorom
20. 04. 2021
Psi naj bodo na povodcu in pod nadzorom

V prihodnih dneh bomo v sodelovanju s policisti Policijske postaja Šiška in inšpektorji MU MOL izvajali poostren nadzor nad upoštevanjem varstvenih režimov v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib s poudarkom na spoštovanju določil, da morajo biti psi na povodcu ter

Namen aktivnosti je ozaveščevalno – izobraževalne narave, saj si želimo, da bi obiskovalci parka razumeli smisel varstvenih režimov, ki prispevajo k uresničevanju ciljev zavarovanega območja in dolgoročni ohranitvi živih organizmov in naravnih procesov na tem območju. Aktivnost poteka v okviru akcije Za lepšo Ljubljano.

Številni obiskovalci krajinski park radi obiščejo tudi s psom, saj tudi naši štiri nožni prijatelji radi uživajo v sprehodu po parku ali mestnem gozdu. Da bo obisk parka prijeten za vse, se moramo zavedati, da je krajinski park tudi dom številnim živalim. Nekatere živijo v gozdu, druge na odprtih zelenih površinah, nekatere med njimi so vezane na vodne površine v parku. Še posebej občutljive so živali v spomladanskem času, ko imajo mlade. In če želimo ohraniti privilegij prisotnosti teh živali skoraj v centru prestolnice, je pomembno, da jih ne vznemirjamo.

Tudi sicer obiskovalci v Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib prihajamo z različnimi nameni in pričakovanji. Zato se bomo v njem srečali z drugimi uporabniki, ki morda tečejo, kolesarijo, se igrajo ali na kakšne druge načine preživljajo svoj prosti čas. Bodimo obzirni in s svojim obiskom čim manj obremenjujmo druge.

Med sprehodom v gozdnem delu parka lahko naletimo na izvajanje gozdnih del, ki jih opravljajo lastniki gozda ali njihovi izvajalci. Če nismo pozorni, je tako srečanje lahko tudi nevarno, saj si ne želimo, da bi naš pes stekel na območje izvajanja del. S tem bi bili izpostavljeni nevarnosti, ob enem pa bi ovirali izvajanje gozdnih del.

Narava močno nagovarja pasje nagone. Psa je treba skozi učni proces postopoma navajati na motnje in nevarnosti, ki jih lahko pričakujemo v naravi. Za zavarovana območja narave pa veljajo še strožja omejitev, in sicer morajo biti psi ves čas tudi na povodcu. Žal nas izkušnje učijo, da včasih tudi to ni dovolj. Tudi pes na povodcu naj bo obvladljiv, na okoliščine, ki bi jih lahko z njim srečali na sprehodu, pa ga postopno navadite. Tak obisk bo bolj prijeten za vas, vašega psa, vse druge uporabnike parka in tiste, ki v njem živijo ali delajo.

Človek, čuvaj svoje mesto

Odgovorno lastništvo psov postavljamo tudi v središče družbeno odgovorne kampanje Človek, čuvaj svoje mesto, ki jo koordinira Mestna občina Ljubljana in v okviru katere lastnike psov ozaveščamo o pomenu pobiranja pasjih iztrebkov.

Na terenu opažamo, da ima večina sprehajalcev vrečke za pasje iztrebke in da se število lastnikov psov, ki jih uporabljajo, povečuje. Žal se še vedno najdejo tudi nevestni lastniki, ki za svojim ljubljenčkom iztrebkov ne poberejo.

Video vsebine:

Ozaveščevalna akcija v mestnem parku Tivoli (2018)

Človek, čuvaj svoje mesto – pobirajmo pasje iztrebke

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.