Domov > Aktualno > Vsi dogodki > Tudi letos bo potekalo prenašanje dvoživk preko Večne poti
19. 02. 2019
Tudi letos bo potekalo prenašanje dvoživk preko Večne poti

Temperature kažejo, da je pomlad pred vrati. Pričele se bodo množične selitve dvoživk iz prezimovališč na mrestišča. Ceste in promet so v zadnjih letih prepoznane kot ene izmed glavnih dejavnikov, ki ogrožajo populacije dvoživk pri nas in v svetu.

Na Večni poti v Ljubljani se že leta srečujemo s problematiko dvoživk na cestah. Ko se v nočne temperatura dvigne nekaj stopinj nad ledišče, se številne dvoživke (žabe, krastače in pupki) odpravijo iz prezimovališč proti mrestiščem. Ker njihove selitvene poti pogosto sekajo ceste, na teh delih prihaja do množičnih povozov živali. Dvoživke so ena izmed najbolj ogroženih živalskih skupin pri nas in v svetu, zato je še toliko bolj pomembno, da preprečimo množične povoze na selitvenih poteh. Tudi Večna pot seka eno izmed pomembnih selitvenih poti, zato Herpetološko društvo (Societas herpetologica slovenica – SHS) že več let organizira postavitev ograje in prenašanje dvoživk v večernih urah čez cesto na Večni poti s pomočjo prostovoljcev.
Vabimo vas, da se nam pridružite ta petek, 22. februarja, pri postavitvi ograje za dvoživke. Zberemo se ob 10h na parkirišču nasproti Živalskega vrta, lahko pa se nam pridružite tudi kasneje. Potrebujete odsevni jopič, dobrodošlo je kladivo. Za malico bo poskrbljeno.
Za lažjo organizacijo vse prostovoljce prosimo, da svojo udeležbo sporočite na dvozivke.vecnapot@gmail.com.

Več informacij najdete na spletni strani, informacije bomo objavljali tudi na Facebook in Instagram profilu parka.

Akcijo podpirajo Mestna občina Ljubljana, ŠOU v Ljubljani, ZOO Ljubljana, Center za kartografijo favne in flore.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.