Domov > Aktualno > Vsi dogodki > V Tivoliju potekalo izobraževanje iz arborističnih vrvnih tehnik
02. 03. 2020
V Tivoliju potekalo izobraževanje iz arborističnih vrvnih tehnik

Danes smo v mestnem parku Tivoli gostili Tisine arboriste in sicer negovalce dreves na višini, ki so izvedli izobraževanje iz arborističnih vrvnih tehnik.

Arboristi, ki skrbijo za drevesa v mestu, morajo imeti posebna znanja. Poleg strokovnega znanja o drevesih in skrbi za drevesa je izjemno pomembna tudi varnost za izvajalce del in okolico. Današnje izobraževanje so arboristi posvetili predvsem pravilni in varni tehniki dela na drevesih na višini.

Kaj je arboristika in kdo je arborist oz. arboristka?
Arboristika je veda o gojenju drevja, ki temelji na razumevanju drevesne biologije. Znanstveni in praktični objekt arboristike je posamezno drevo. Arborist je strokovnjak, ki razume potrebe drevesa za rast in razvoj. Ukvarja se s spremljanjem stanja, oceno vitalnosti dreves in njihove varnosti za bližnjo okolico. Na podlagi strokovnih ocen predlaga oziroma izvede potrebne ukrepe nege drevesa oziroma njegove okolice.

Za drevesa na javnih površinah v Mestni občini Ljubljana skrbi certificiran arborist javnega podjetja Voka Snaga. Med njegove naloge sodi celosten pregled stanja in razvoja dreves v mestu, načrtovanje sajenja, vzdrževanja, obrezovanja, in če je potrebno tudi odstranitev bolnih, nevarnih dreves v mestu. Pomembno vlogo ima tudi pri načrtovanju in nadzoru dejavnosti v urbanem okolju, ki posegajo v območje dreves. S svojimi usmeritvami skrbi za izboljšanje varnosti dreves, zmanjševanje stroškov vzdrževanja in hkrati krepi njihovo vlogo v mestih. Pri opravljanju svojega dela se mora držati standardov, predpisov in arborističnega kodeksa, ki ga predpisuje mednarodna arboristična organizacija ISA.

Mestna občina Ljubljana je leta 2019 uvedla dva dokumenta glede skrbi za mestno drevje: Smernice za načrtovanje, nego (vzdrževanje) in zaščito dreves na gradbiščih in Protokol za izvajanje del v območju dreves.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.