Domov > Aktualno > Arhiv novic > 22. marec - Svetovni dan voda
22. 03. 2020
22. marec - Svetovni dan voda

Danes obeležujemo svetovni dan voda, ki ga na pobudo Združenih narodov (ZN) praznujemo od leta 1993. Osrednja tema letošnjega dneva voda je »Voda in podnebne spremembe«.

Voda je vir življenja, naravna dobrina, ki v naravi nenehno kroži. Z izhlapevanjem prehaja v ozračje in se s padavinami vrača v oceane in na kopno. Voda je pogoj za življenje na Zemlji.

Podnebne spremembe povečujejo spremenljivost vodnega kroga. To sproža izredne vremenske pojave, zmanjšuje se predvidljivost razpoložljivosti vodnih virov, spreminja se vpliv na kakovost voda, ogrožena sta trajnostni razvoj in biotska raznovrstnost po vsem svetu. Voda v naravi je bistvenega pomena za delovanje ekosistemov, npr. mokrišč, gozdov, travnikov. (1).

Slovenija je bogata z vodnimi viri in po količini vode ena najbogatejših evropskih držav. Letno se po ozemlju Slovenije, v rekah in potokih, pretoči okoli 34 milijard m3 vode, to je skoraj štirikrat več od evropskega povprečja. Vodno bogastvo Slovenije so tudi izviri, naravna in umetna jezera ter del Jadranskega morja (2).

V Ljubljani pijemo kakovostno in tehnološko neobdelano pitno vodo. Ljubljana leži na Ljubljanskem polju, kjer so skladiščene bogate zaloge izredno kakovostne pitne vode. Črpališča se nahajajo v neposredni bližini mesta, tako se voda zelo kratek čas zadržuje v ceveh, kar ji omogoča, da ohranja svojo svežino in stalno temperaturo.

Oskrba s pitno, ki jo zagotavlja JP VOKA SNAGA tudi v teh dneh, poteka varno in nemoteno (4). Širjenje koronavirusa na varnost oskrbe s pitno vodo ne vpliva, saj je vir pitne vode podzemna voda, ki je zaščitena pred tovrstnimi neposrednimi vplivi z okolja.

Po podatkih Statističnega urada RS povprečen prebivalec Slovenije v gospodinjstvu dnevno porabi povprečno 105 litrov vode iz javnega vodovoda. Za potrebe javnega vodovoda v Sloveniji smo lansko leto načrpali 170,7 milijona kubičnih metrov vode, kar je 0,8 odstotka manj kot leto pred tem. V Sloveniji večino vode načrpamo iz podzemnih vodnih virov.
Vodo se poleg gospodinjstev dobavlja tudi industriji, podjetjem, javnim ustanovam, kot so vrtci, šole in drugo. Vodo uporabljamo tudi za pridobivanje električne energije in za namakanje.

Viri:

1. https://www.gov.si/novice/2020-03-20-letosnji-svetovni-dan-voda-22-marec-je-v-znamenju-podnebnih-sprememb-ob-trenutni-situaciji-je-pomembno-tudi-sporocilo-da-je-voda-iz-pipe-varna-za-uzivanje/
2. https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/5027
3. http://www.primavoda.si/vokapedia
4. https://www.vokasnaga.si/o-druzbi/oskrba-s-pitno-vodo

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.