Domov > Aktualno > Arhiv novic > Dan varstva Dinaridov 2021
07. 10. 2021
Dan varstva Dinaridov 2021

Danes obeležujemo Dan varstva Dinaridov. Praznik je razglasila Generalna skupščina Mreže parkov Dinaridov leta 2019. Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib se je mreži priključil leta 2018.

Dan varstva Dinaridov poudarja pomen naravne in kulturne dediščine držav Dinarskega loka ter preplet naravnega bogastva ter kulturnih in zgodovinskih vrednot tega dela Evrope.

Letošnji dan varstva Dinaridov praznujemo s sloganom "IzobraževanjeZdaj", ki naslavlja pomen izobraževalnih aktivnosti v zavarovanih območjih, še posebej za mlade.

V Mreži parki Dinaridov želimo izpostaviti pomen zavarovanih območij kot tistih območij, kjer otroci in mladi lahko pridejo v pristen stik z naravo. Preživljanje časa v naravi mladim omogoča pridobivanje veščin za spopadanje z izzivi, uči kritičnega razmišljanja in timskega dela.

V zadnjih letih so izobraževalni programi postali pomemben del aktivnosti, ki jih izvajajo upravljalci zavarovanih območij. Poznavanje naravne in kulturne dediščine vodi do sprememb v odnosu do narave in lokalne skupnosti. Izobraževanje mladih generacij pa je največje jamstvo za ohranjanje teh območij v prihodnje.

Za spoznavanje narave se je najbolje odpraviti prav tja – v naravo. Kot se spreminjajo letni časi, se spreminja narava. Bujno cvetoča spomladi, razigrana poleti, z darovi bogata jeseni in umirjena pozimi. V vsakem poglavju knjižice »S preprostimi igrami, enostavno v gozd« ponujamo nekaj iger, s katerimi doživimo in spoznavamo gozd v različnih letnih časih.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.