Domov > Aktualno > Arhiv novic > Danes praznujemo Dan Evrope
09. 05. 2020
Danes praznujemo Dan Evrope

Vsako leto 9. maja praznujemo dan Evrope, posvečen miru in sožitju v Evropi. Na ta dan je bila leta 1950 predstavljena t.i. Schumanova deklaracija, nova oblika nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja, ki pomeni simbolni začetek evropskega združevanja.

Tudi upravljalci zavarovanih območij se povezujemo, tako v slovenske kot tudi v evropske skupnosti in združenja.

V Sloveniji deluje Skupnost naravnih parkov Slovenije, ki združuje upravljalce petnajstih slovenskih zavarovanih območij. V letošnjem letu ji predseduje Triglavski narodni park.

Federacija Europarc povezuje zavarovana območja v Evropi, s ciljem izboljšati upravljanje zavarovanih območij preko mednarodnega sodelovanja, izmenjave izkušenj in idej ter vplivov na politike varstva okolja. Povezuje več kot 380 organizacij v 37 državah.

Mrežo Parki Dinaridov sestavlja več kot 90 upravljalcev zavarovanih območij v širši dinarski regiji, s ciljem povezovanja in uresničevanja skupnega interesa za izboljšanje varstva okolja ter trajnostnega razvoja na območju Dinarskega loka.

Poleg zgoraj naštetih delujejo še mnoge druge povezave, ki delujejo pod okriljem posameznih konvencij, npr. ALPARC (mreža zavarovanih območij v Alpah), ki prispeva k izvajanju protokola Alpske konvencije, združenje MedPan, ki povezuje upravljalcev Mediteranskih morskih zavarovanih območij (širše območje Sredozemlja), in druge.JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.