Domov > Aktualno > Arhiv novic > Kam z vrtnimi biološkimi odpadki v jeseni?
17. 10. 2019
Kam z vrtnimi biološkimi odpadki v jeseni?

Oktober je mesec, ko žanjemo sadove našega dela na vrtovih in uživamo v barvah jeseni.

Veter s krošenj dreves počasi začenja odnašati listje in vabi k pospravljanju in pripravi vrtov na zimski počitek.
Ob zaključku jesenskih opravil lahko na vrtu nastane kar zajeten kup listja, vej, trave in drugi vrtnih bioloških odpadkov. Če ne kompostirate, jih pripeljite v zbirni center Barje ali Povšetova ali naročite njihov odvoz, nikoli pa odpadkov ne odlagajte v naravo.


1. Izdelava domačega komposta
Za postavitev kompostnika izberemo lahko dostopen in pred vetrom zavarovan polsenčen ali senčen prostor. Pomembno je, da ima kompostnik neposreden stik s tlemi in ima omogočeno primerno zračenje. Na izbiro imate več tipov kompostnikov, najpogostejši so leseni, žičnati in plastični. Za učinkovit in optimalen proces razkroja organskih snovi je pomembno, da sestavine komposta nalagate izmenično. Povsem spodaj praviloma mesto najdejo zdrobljene ali kako drugače prikrajšane veje, ki omogočajo kroženje zraka in odcejanje vode. Sledijo veje in zeleni odrez, ki jih v zgornjih plasteh dopolnijo kuhinjski odpadki in pokošena trava, oboje prekrijemo s tanko plastjo zemlje, listja, občasno lahko tudi lesnega pepela. Na ta način omogočimo ustrezen proces kompostiranja. Ta poteka med 50-60 °C, brez neprijetnih vonjav in neželenih obiskovalcev komposta (kot so npr. podgane). Kompost je v sušnem obdobju priporočljivo vlažiti, vsake pol leta ali najmanj enkrat v sezoni je treba kup tudi preložiti. Za uspešno kompostiranje so ključni mikroorganizmi, bakterije in glive, ki sodelujejo pri procesu razkroja. Rezultat bo še hitrejši in uspeh večji, če boste na kompostni kup privabili tudi deževnike. S pomočjo številnih deževnikov nastane kompost najvišje kakovosti, ki mu rečemo tudi vermikompost.


2. Vrtne odpadke pripeljite v zbirni center
Če kompostiranje ni prava rešitev za vas, potem vrtne odpadke pripeljite v enega izmed dveh zbirnih centrov JP VOKA SNAGA - Zbirni center Barje ali v Začasni zbirni center Povšetova, kjer jih odložite brezplačno. V enem koledarskem letu lahko tovrstne odpadke pripeljete dvakrat.

Zbirni center Barje na Cesti dveh cesarjev 101 je od 1. aprila do 31. oktobra odprt od ponedeljka do sobote med 6. in 20. uro; od 1. novembra do 31. Marca pa od ponedeljka do sobote med 6. in 18. uro. Začasni zbirni center Povšetova na Povšetovi 2 je odprt od torka do sobote med 11. in 18.

Vrtne odpadke lahko pripravite za odvoz tudi v tipiziranih vrečkah, predvsem takrat, ko imate večjo količino bioloških odpadkov, ki jih ne morete pospraviti v svoje zabojnike. Za biološke odpadke so na voljo rjave 50 in 100-litrske tipizirane vrečke, ki jih v času odvoza bioloških odpadkov postavite na prevzemno mesto zraven rjavega zabojnika. Tipizirane vrečke za BIO odpadke lahko kupite v Centru ponovne uporabe na Povšetovi 4 v Ljubljani.

Če želite, vam vrtne odpadke odpelje tudi JP VOKA SNAGA. Plačljivo storitev lahko naročite na telefonskih številkah +386 1 4779 632 in +386 51 328 904 ali prek e-pošte na snagalj@vokasnaga.si.Seveda lahko storitev naročite skupaj s sosedi in si stroške odvoza razdelite.

Več informacij: Odvoz zelenega odreza, izredni odvoz kosovnih in drugih komunalnih odpadkov

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.