Domov > Aktualno > Arhiv novic > Laboda na koseškem bajerju že gnezdita
05. 03. 2021
Laboda na koseškem bajerju že gnezdita

Labodji par na Koseškem bajerju že gnezdi. Želimo si, da bo gnezdenje čim bolj uspešno, da bomo zopet lahko opazovali mlado labodjo družino.

Obiskovalce prosimo, da se labodoma na gnezdu ne približujejo in ju ne vznemirjajo. Na uspešno gnezditev namreč vplivajo tudi motnje, ki jih živali doživljajo v času priprave gnezda in samega gnezdenja. Tudi psi naj bodo na povodcu.

Labod gnezdo skrbno pripravi iz okoliškega rastlinja, obloženi ga s perjem. Samica navadno odloži 5-7 jajc in vali 34-38 dni. Puhasti mladiči gredo v vodo takoj, ko zapustijo varno lupino in so v prvih mesecih življenja zelo lahek plen - za ptice ujede, večje ribe, ter plenilce z obrežja, kot so npr. lisice, psi.

Labod grbec je rastlinojed, ki se hrani pretežno s potopljenimi deli vodnih rastlin in algami, na kopnem pa se rad »pase« na travnikih. Občasno se na njegovem jedilnem listu znajde tudi kakšna dvoživka, žuželka ali polž. Labodov zato ni treba hraniti, saj imajo hrane na obrežju Koseškega bajerja dovolj.

Labod grbec je ogromen ptič. Samo njegov trup je dolg okoli 80 cm, skupaj z vratom pa labod grbec meri od 140 do 160 cm, razpon njegovih peruti meri od 200 do 240 cm. Njegovo perje je v celoti belo. Ima oranžno rdeč kljun s črno bazo, črne so tudi noge. Ime mu je dala opazna črna grba na čelu. Ima majno glavo na zelo dolgem vratu, ki ga med plavanjem drži navpično ali pa v obliki črke S.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.