Domov > Aktualno > Arhiv novic > Labodja mladiča na Koseškem bajeru smo danes obročkali
22. 07. 2019
Labodja mladiča na Koseškem bajeru smo danes obročkali

Labodji par, ki gnezdi na Koseškem bajerju, je letos uspešno vzgojil dva mladiča. Labode na Koseškem bajerju opazujemo že vrsto let. Danes so predstavniki Slovenskega centra za obročkanje ptic mladima labodoma nadeli identifikacijski obroček.

Rast in razvoj labodjih mladičev smo redno spremljali, informacije o stanju labodje družine so nam večkrat posredovali tudi obiskovalci območja Koseškega bajerja, Policija, ki nadzoruje območje in člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS – BirdLife Slovenia). Na pomoč so priskočili tudi ob poškodbah dveh labodjih mladičev. Gnezdenje v urbanem okolju namreč prinaša mnogo izzivov.

Oba labodja starša sta obročkana, danes pa smo identifikacijske obročke namestili tudi mladičema. Obročkanje ptic ima več kot stoletno tradicijo, v Sloveniji pa ta dejavnost organizirano poteka od leta 1926. Danes slovenski obročkovalci, ki za svojo dejavnost potrebujejo posebno dovoljenje, delujejo v okviru Prirodoslovnega muzeja Slovenije – Slovenskega centra za obročkanje ptic.

Obroček, narejen iz aluminija, služi kot nekakšna osebna izkaznica, ki nosi podatke o spolu, starosti ter datumu in mestu obročkanja. Večje ptice, kot so labodi in štorklje, obročkamo v gnezdu, ko so mlade in še ne letijo. Pri obročkanju ptico pregledamo, stehtamo, zabeležimo tudi nekatere druge podatke (npr. dolžino peruti) in zdravstveno stanje ptice.

Glavni namen obročkanja ptic je preučevanje njihovega načina življenja, predvsem selitve. Še posebej pri pticah selivkah sta pomembna sodelovanje med državami in izmenjava podatkov. Na ta način pridobimo informacije o stanju populacij, življenjski dobi ter so dogajanju na selitvenih poteh in prezimovališčih. Podatki, pridobljeni za daljše časovno obdobje, so podlaga za ustrezne varstvene ukrepe. Tako je bila pred leti zabeležena zanimiva najdba – v Sloveniji obročkana bela štorklja je bila opažena v Južnoafriški republiki, razdalja med opazovanjema pa je ocenjena na več kot 7.800 km.

Kaj storiti, če najdete ali opazujete obročkano ptico?

• Ptico in obroček skušajte fotografirati,
• odčitajte napis in številko na obročku,
• zabeležite kraj in datum najdbe, opazovanja …,
• zabeležite stanje osebka (živ, poškodovan, mrtev, najdeno okostje itd.).
Podatke sporočite na elektronski naslov: dfekonja@pms-lj.si.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.