Domov > Aktualno > Arhiv novic > Labodji mladiči na Koseškem bajerju
18. 05. 2021
Labodji mladiči na Koseškem bajerju

Labodja družina na Koseškem bajerju se je povečala. Par ima tri mladiče. Labodja starša zavzeto skrbita za naraščaj in ne dovolita približevanja mladičem.

Obiskovalce prosimo, da se labodji družini ne približujejo in jih ne vznemirjajo. Prav tako labodov ni treba hraniti, saj imajo hrane na obrežju Koseškega bajerja dovolj. Puhasti mladiči gredo v 24 urah po izvalitvi že v vodo in so v prvih tednih življenja zelo lahek plen - za ptice ujede, večje ribe, ter plenilce z obrežja, kot so npr. lisice, psi.

Labod grbec je rastlinojed, ki se hrani pretežno s potopljenimi deli vodnih rastlin in algami, na kopnem pa se rad »pase« na travnikih. Občasno se na njegovem jedilnem listu znajde tudi kakšna dvoživka, žuželka ali polž.

Želimo si, da bo gnezdenje čim bolj uspešno, da se bodo tudi letošnji mladiči, tako kot v pravljici H.C. Andersena o grdem račku, prelevili v snežno bele labode. Zato obiskovalce ponovno prosimo, naj ptic ne vznemirjajo s približevanjem mladičem in staršem, jih ne hranijo in imajo pse na povodcu in pod nadzorom.

Še posebej naprošamo skrbnike psov, da se v prihodnjih mesecih, ko bodo labodji mladiči rasli, tem pticam ne približujete. Tudi če je pes na povodcu, hoja preblizu mladičev labode vznemirja. Sproži lahko tudi obrambni odziv odraslih labodov, ki ne bo prijeten ne vam, ne vašemu kosmatincu.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.