Domov > Aktualno > Arhiv novic > Labodji par na Tivolskem ribniku potrebuje predvsem mir
21. 03. 2022
Labodji par na Tivolskem ribniku potrebuje predvsem mir

Tivolski ribnik je za svoj dom izbral labodji par, ki ga na ribniku opazujemo od jeseni 2021. V preteklih dneh je začel znašati gnezdo na podest blizu iztoka iz ribnika.

Ptice, tako kot druge živali in človek, za gnezdenje in vzgojo mladičev potrebujejo predvsem mir. Za drugo poskrbijo same.

Obiskovalce parka in mimoidoče zato prosimo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. S psi se pticam ne približujmo. Da bi omejili dostop do gnezdišča in možnost, da se labodjemu paru obiskovalci preveč približamo, bomo na najbolj kritičnem delu namestili začasno ograjo.

Gnezdenje pticam v urbanem okolju prinaša posebne izzive. Številne motnje otežujejo že gnezdenje, po izlegi mladičev je izzivov še več. Na Tivolskem ribniku si je labodji par pričel ustvarjati gnezdo tik pod ograjo na jugovzhodni strani ribnika. Tam se lahko gnezdu preveč približamo in s tem vznemirjamo ptici. Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica gnezdo zapusti oz. preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni.

Obiskovalce prosimo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo na Tivolskem ribniku dovolj hrane. To dokazuje tudi dejstvo, da se par že dlje časa zadržuje na ribniku. Odletel je le v času, ko je bil ribnik popolnoma zamrznjen, a se je po otoplitvi vrnil.

Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb, pri čemer so mladiči še posebej ranljivi.

Tam kjer gnezdijo, so labodi vedno zanimiva in privlačna atrakcija. Izkušnje iz Slovenije npr. iz Maribora (Lent) in Fiese, pa tudi Koseškega bajerja kažejo, da labodi lahko uspešno (od)gnezdijo tudi v popolnoma urbanem okolju, če smo ljudje dovolj uvidevni in spoštujemo njihov življenjski prostor.


Dodatne informacije:

Labod

Labod grbec (Cygnus olor) je velika ptica. Samo njegov trup je dolg okoli 80 cm, skupaj z vratom pa meri od 140 do 160 cm, razpon njegovih peruti meri od 200 do 240 cm. Perje je v celoti belo. Ima oranžen kljun s črno bazo, črne so tudi noge. Ime mu je dala opazna črna grba na čelu.

Labod grbec ni prav nič plašen, prej nasprotno. Pogosto s sikanjem in šopirjenjem pokaže svojo nejevoljo, če se mu preveč približamo. Labod lahko zelo močno kljune, še močneje pa udari s perutjo.

Starši zaščitniško branijo svoj zarod in če se jim preveč približamo, lahko postanejo napadalni. Zato se raje umaknimo in jih opazujmo od daleč.

Gnezdo, velik kup vodnega rastlinja, labod zgradi na obali, tik ob vodi ali v trstičju, kot npr. na Koseškem bajerju. Starša gnezdo skrbno in neustrašno varujeta pred vsiljivci.

Pri nas gnezdi od marca do maja, opazujemo pa ga lahko celo leto. Samica jajca vali 30-40 dni, običajno 5-7 jajc. Pogosto se zgodi, da se ne izvalijo vsa jajca. V času gnezdenja samec hrani samico, samica gnezdo le redko zapušča.

V prvih dneh po izvalitvi so mladiči lahek plen – za vrane, ujede, večje ribe in plenilce z obrežja (npr. lisice).

Labod grbec je rastlinojed, ki se hrani pretežno s potopljenimi deli vodnih rastlin in algami, na kopnem pa se rad »pase« na travnikih. Občasno se na njegovem jedilnem listu znajde tudi kakšna dvoživka, žuželka ali polž.

Labodji par na Tivolskem ribniku

Labodji par na Tivolskem ribniku smo bolj pogosto začeli opazovati v jeseni 2021, pred tem so se labodi na ribniku pojavljali občasno in za krajša časovna obdobja. Labodji par smo decembra 2021 na ribniku tudi obročkali (rdeč barvni obroček BVX in BVZ), s kovinskim obročkom pa sta bila obročkana že v preteklosti, prvi leta 2015 na Zbiljskem jezeru, drugi leta 2017 na Koseškem bajerju.

Hranjenje labodov in drugih vodnih ptic

Zdrava in uravnotežena prehrana je vir zdravja ter vitalnosti. Evolucija je vsem živim bitjem predpisala jedilnik in ritem hranjenja. Dobro nas je opremila tudi za iskanje primerne hrane v svojem okolju. In napor pri iskanju hrane je pomemben za optimalen psihofizični razvoj.

Za razliko od prostoživečih živali, večina med nami ni več življenjsko odvisna od iskanja hrane v naravi. Svojo hrano oziroma njene ostanke, običajno z dobrimi nameni, zelo radi delimo z našimi divjimi živalskimi sosedi, s tem pa se vmešamo v njihov prirojeni ritem hranjenja.

Kruh in drugi ostanki človeške hrane, še posebej če so kuhani, slani ali drugače začinjeni za živali niso primerni. Živali sicer nasitijo, vendar ne pokrijejo vseh njihovih potreb po hranilih. Tako pri polnem želodcu v resnici živali ostajajo podhranjene.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.