Domov > Aktualno > Arhiv novic > Modri odsevniki na delu Večne poti
20. 07. 2022
Modri odsevniki na delu Večne poti

Cestni odsek na Večni poti smo opremili z modrimi odsevniki.

Gre za odsek med priključkom Roberta Blinca in Žabjo ulico, kjer po opažanjih upravljalca območja, lovske družine, Gozdarskega inštituta Slovenije in obiskovalcev parka, najpogosteje prihaja do trkov z divjadjo. O najprimernejših načinih reševanja problematike smo se posvetovali s Fakulteto za varstvo okolja iz Velenja, ki so predlagali namestitev modrih odsevnikov na nevaren odsek.

Namen modrih odsevnikov je zmanjšanje verjetnosti trka vozil s parkljasto divjadjo. Delujejo na način, da divjad odvračajo od prečkanja cestišča, ko so na cesti vozila. Modri odsevniki se namestijo na obcestne količke. V trenutku, ko jih obsvetijo žarometi vozila, ti odbijejo svetlobo pravokotno na smer vožnje. Na ta način ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki parkljasto divjad zmoti in odvrne od prečkanja cestišča. Ko je modri odsevnik izven dosega luči vozila, postane neaktiven. Na ta način parkljasta divjad lahko preči cesto v trenutku, ko je to najbolj varno.

V juliju in avgustu poteka parjenje srnjadi, imenovano tudi prsk. Živali so v tem času manj pozorne in manj previdne.Zato moramo biti na cesti še posebej previdni, saj je povečana možnost prehoda živali čez cestišče.

Pozornost - na odsekih, označenih s prometno signalizacijo z opozorilom o mogočem prehodu divjadi čez cesto, vozimo še posebej pozorno. Ves čas vožnje spremljamo cesto in neposredno okolico ob cesti ter prilagodimo hitrost vožnje.

Dolge luči - v nočnem času in če s tem ne oviramo ostalih udeležencev v prometu, uporabljajmo dolge luči. Živali ob cesti bomo lažje in hitreje opazili.

Dodatna previdnost - še posebej previdno vozimo ponoči, v jutranjih in večernih urah ter ob zmanjšani vidljivosti (megla). Ko cesto prečka ena žival, tej pogosto sledijo še druge.

Kaj storimo ob trku z živaljo?

  • Poskrbite najprej za svojo varnost z odsevnim jopičem in varnost ostalih udeležencev v prometu z oznako na cestišču.
  • Na številko 112 sporočite trk z živaljo. V kolikor je žival zapustila mesto nesreče, si zapomnite smer njenega pobega
  • Ranjenim in poginulim živalim se ne približujte in jih ne premikajte. Lahko vas poškodujejo oziroma s stikom tvegate prenos nalezljivih bolezni, njih pa s približevanjem dodatno plašite.
  • Počakajte do prihoda policistov.
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.