Domov > Aktualno > Arhiv novic > Narava se prebuja - prebujajo se tudi čmrlji
25. 03. 2020
Narava se prebuja - prebujajo se tudi čmrlji

Vsa narava se prebuja in z njo tudi čmrlji, ki oprašujejo že prve spomladanske cvetove.

Vsi čmrlji, ki jih opazimo zgodaj pomladi, so matice. Izlegle so se prejšnje poletje, ne prezimujejo v gnezdih temveč so prezimile otrple v tleh. Prav slednje je tudi razlog, zakaj čmrlji ne kopičijo velikih zalog medu, za razliko od medonosnih čebel.

Najprej se pojavijo tiste vrste čmrljev, ki si gradijo gnezda v zemlji. Ta jim omogočajo varno preživetje neugodnih vremenskih razmer, npr. nenadnega padca temperatur v marcu ali aprilu. V dnevih okrog koledarske pomladi se iz zimske otrplosti prebudijo tudi površinski čmrlji, ki si gradijo gnezdo na površju zemlje, v travni ruši, v podrasti ali v mahu. Njihova gnezda so veliko bolj podvržena spomladanskemu mrazu in morebitnim snežnim padavinam. Za nižje ležeča območja Slovenije so značilni črno-rumeno-beli zemeljski čmrlji. Med te sodijo temni zemeljski čmrlj (Bombus terrestris), svetli zemeljski čmrlj (Bombus lucorum), temnokrili zemeljski čmrlj (Bombus argillaceus) in vrtni čmrlj (Bombus hortorum).

Običajno čmrlji niso agresivni in pičijo le v izjemnih primerih. K pikom se zatečejo le ob napadu na njihovo gnezdo ali kadar so neposredno ogroženi. Nekatere vrste plenilskih čmrljev vdirajo v panje drugih vrst čmrljev in ob napadu pikajo člane napadene kolonije. Drugih živali ne napadajo, razen kadar so neposredno ogrožene.


Ali ste vedeli da so zaradi pomanjkanja hrane zgodnjespomladanske delavke čmrljev praviloma manjše kot tiste, ki jih lahko opazujemo konec pomladi in v začetku poletja, v času vrha cvetnega obdobja.

Viri in več informacij:

Čmrljica - portal o opraševalcih
Čmrlji v Sloveniji - črno-rumeno-beli čmrlji:Bombus terrestris, B. Iocorum, Megabombus argillaceus in M. Hortorum
Naši najmanjši vrsti čmrljev
Čmrlji Bombus soroeensis v Sloveniji

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.