Domov > Aktualno > Arhiv novic > Od kod izvira beseda Tivoli
03. 05. 2020
Od kod izvira beseda Tivoli

Ime mestnega parka Tivoli, ki je del Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, je italijanskega izvora.

Ime izvira iz kraja Tibur, ki se je kasneje imenoval Tivoli. To je mesto vzhodno od Rima. Pri njem je nastala izjemna renesančna zgradba – Vila d'Este, ki je imela osupljivo lep vrt, in je danes na seznamu UNESCO svetovne dediščine.

Beseda Tivoli se je kasneje razširila povsod po svetu in pomeni zdaj splošno znano ime za park ali zabavišče, postavljeno v park. 

Ime Tivoli zasledimo večkrat:

  • Jardin de Tivoli, Pariz – pariški vrtovi Tivoli, so bili zabaviščni parki. Med leti 1795 – 1842 je bilo v Parizu več takih vrtov, žal se do danes niso ohranili. Prvi, imenovan Folie-Boutin ali Grand Tivoli (Veliki Tivoli), se je nahajal v bližini postaje Saint-Lazare, po zaprtju je nastal Folie-Richelieu ali Second Tivoli (Drugi Tivoli) in kasneje še Folie-Bouxière ali New Tivoli (Novi Tivoli).
  • Park Tivoli ali Tivolske vrtove lahko najdemo tudi v Kopenhagnu na Danskem. Območje je bilo urejeno leta 1843, kot zabaviščni park. Tu so številne atrakcije, manjša gledališča, stojnice, kavarne in restavracije. Park letno obišče skoraj pet milijonov obiskovalcev. Ime pa izvira iz »Jardin de Tivoli Paris«
  • Tivoli Friheden je zabaviščni park v Aarhusu na Danskem. Nahaja se 2 km južno od središča mesta, v njem pa najdemo več kot 40 zanimivosti oz. atrakcij.
  • Naravni rezervat Tivoli je največji mestni naravni rezervat v mestu Albany (država New York, Združene države Amerike).

V Ljubljanskem Tivoliju se je z imenom Tivoli najprej poimenovala »poletna rezidenca« Kazinskega društva za Podturnsko graščino, potem pa tudi graščina sama. Leta 1848 se je ime Tivoli preneslo na drevorede, v drugi polovici 19. stoletja pa še na ves urejevani del med Podturnom in Cekinovim gradom. Podturnska graščina se je začela imenovati Tivolski grad. Na novo postavljena Švicarija se je od leta 1908 imenovala hotel Tivoli.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.