Domov > Aktualno > Arhiv novic > Odstranitev suhega hrasta pri izobraževalni točki Rogač
06. 07. 2020
Odstranitev suhega hrasta pri izobraževalni točki Rogač

Jutri, 7. junija 2020, bodo arboristi podjetja Tisa d.o.o. izvedli posek suhega hrasta pri izobraževalni točki Rogač na Podrožniški poti. Drevo se je posušilo in zato predstavlja potencialno nevarnost za mimoidoče in za drugo infrastrukturo.

Drevesa izjemnih dimenzij, kot jih je doseglo to drevo, predstavljajo višek naravne estetike in so izjemnega pomena za ekosistem. Zato želimo nekaj tega ohraniti in dele dreves obdržati v naravnem ciklu dlje časa, na praktično isti lokaciji.

Dva večja dela debla bomo položili ob pešpot Pot pri Gozdarskem inštitutu neposredno na tla (brez podstavka, na njih bo možno sedeti), nekaj manjših kosov bo postavljenih na vzporedno stihijsko pot, na kateri ne želimo rekreacijske rabe, na izvirni lokaciji pa bo puščen panj. Vse to tudi z namenom vzpostavljati ugodne pogoje za ogroženo vrsto hrošča – rogača.

Za posek in namestitev delov hrasta je bilo pridobljeno strokovno mnenje Zavoda RS za varstvo narave in odločba Zavoda za gozdove Slovenije za posek. Dela bodo izvajali strokovno usposobljeni arboristi.

Obiskovalcem svetujemo, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnim območjem in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev. Če se bodo kljub temu podali na to območje, naj ne nosijo slušalk, ki bi preprečile zaznavo dogajanja na delovišču. Lastniki psov naj imajo pse na vrvici.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.