Domov > Aktualno > Arhiv novic > Prenovljena informativna tabla v mednarodnem fenološkem parku
17. 06. 2020
Prenovljena informativna tabla v mednarodnem fenološkem parku

V Tivoliju je nameščena obnovljena tabla Mednarodnega fenološkega parka, dopolnjena z aktualnimi podatki spremljanja fenoloških podatkov v zadnjih letih.

V ljubljanskem mestnem parku Tivoli obstaja tudi mednarodni fenološki park. Uvrščen je v mrežo evropskih fenoloških parkov, ki je bila ustanovljena na pobudo Komisije za agrometeorologijo pri Svetovni meteorološki organizaciji.

Fenološki park v Sloveniji, v ljubljanskem Tivoliju, je leta 1958 ustanovila takratna slovenska hidrometeorološka služba, že skoraj dve desetletji pa za izpolnjevanje njegovega poslanstva skrbi Agencija RS za okolje.

V mednarodnih fenoloških parkih uspevajo drevesa in grmi s posebno lastnostjo. Vsi so klonski potomci ene svoje matične rastline, kar omogoča enotno primerjavo in proučevanje vpliva podnebnih dejavnikov na fenološki razvoj rastlin v širšem geografskem prostoru. Mednarodna evropska mreža danes šteje 89 fenoloških parkov. Zajema širok geografski prostor od Irske in Finske na severu, do Portugalske na zahodu, Makedonije na jugu in Baltskih držav na vzhodu. Pokriva različna podnebna območja, od hladnih in toplih, območij pod vplivom morja do povsem kontinentalnih območij celinskega dela Evrope.

Mednarodni fenološki park v mestnem parku Tivoli je edini tovrstni park v Sloveniji. Podatke o fenoloških opazovanjih posredujemo v arhiv podatkov mednarodnih evropskih fenoloških parkov, ki se nahaja pri Humboldtovi Univerzi v Berlinu. Podatki fenoloških opazovanj so neprecenljiv vir za raziskave vpliva podnebnih sprememb na rastlinski svet.

V letu 2011 je k vzdrževanju fenološkega parka pristopila Mestna občina Ljubljana. Za urejenost parka skrbi Javno podjetje VOKA SNAGA s svojo ekipo Sektorja za urejanje javnih površin. Te dni je Agencija RS za okolje obnovila informativno tablo, ki park predstavlja tudi obiskovalcem ljubljanskega Tivolija.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.