02. 03. 2020
Prihaja pomlad

Visoke temperature, ob iztekajoči se zimi, omogočajo aktivnost vse večjemu številu organizmov. Pestrost in barvitost živega sveta je iz dneva v dan večja. Prihaja pomlad.

Eden prvih, ki ga lahko občudujemo od januarja vse do maja, je črni teloh (Helleborus niger), ki ga najdemo na osenčenih mestih na karbonatnih tleh, na prisojnih toplih legah na travnikih in svetlih gozdnih robovih pa pomladanski žafran (Crocus cernus).

Kmalu za njimi travnike, gozdne robove, loge ob rekah okrasijo navadni mali zvončki (Galanthus nivalis) in pomladanski veliki zvončki (Leucojum vernum), ki jim rečemo tudi kronice, saj njihov cvet spominja na krono.

Tudi trobentica ali navadni jeglič (Primula vulgaris) sodi med naše najbolj zgodnje pomladanske cvetlice. Trobentica je, za razliko od nekaterih drugih znanilcev pomladi tudi zdravilna rastlina. Le kdo med nami ni kot otrok pihal na cvetove trobentice?

Visoke temperature tudi dvoživke vzpodbudijo k izpolnitvi ene osnovnih nalog - razmnoževanju. Kmalu se bodo iz odloženega mresta rjavih žab razvili paglavci.


JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.