Domov > Aktualno > Arhiv novic > Ptički brez gnezd - kaj storiti
27. 04. 2021
Ptički brez gnezd - kaj storiti

Če se vam v teh dneh zgodi, da naletite na ptičjega mladiča izven gnezda, ki še ne zna leteti, strokovnjaki DOPPS svetujejo sledeče:

  • Najdeni mladiči se nam morda zdijo nebogljeni, zapuščeni in potrebni pomoči, vendar to večinoma ni res.
  • Njihovi starši so verjetno nekje v bližini in čakajo, da se umaknemo. Le tedaj bodo lahko naprej skrbeli za svoje mladiče.
  • Pri številnih vrstah ptic pevk mladiči zapustijo gnezdo, ko jim zraste perje, niso pa še sposobni leteti. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost.
  • Za nekatere vrste ptic je prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo. Gnezda niso vedno varna in prijetna bivališča. Pogosto so tarča plenilcev, ki z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitskih okužb.
  • Starši zato mladiče vsak dan pridno hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja. Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh ostalih, kot bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo.
  • Nekatere vrste ptic, kot so recimo lastovke, detli in nekateri drugi duplarji, gnezdijo tako, da so gnezda v duplih in na navpičnih stenah. Taka gnezda so nekoliko bolj varna pred plenilci. Mladiči teh vrst se zato večinoma v gnezdih zadržujejo, dokler niso zares dobri letalci.

Zato:

  • Najdeni mladič verjetno ne potrebuje naše pomoči.
  • Najbolje je, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, se čim prej umaknemo in ga nekaj časa le opazujemo.
  • Če mladiča najdemo na tleh in ga ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini lokacije, kjer smo ga našli in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča.
  • Voh v življenju ptic nima tako velikega pomena, zato se ni treba bati, da bodo mladiče, ki smo se jih dotaknili, starši zapustili.  Ptice prepoznavajo svoje mladiče po videzu in oglašanju. Vseeno se izogibajmo prijemanju mladičev in jih raje pustimo, kjer smo jih našli.

Več informacij na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.


JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.