Domov > Aktualno > Arhiv novic > S Televizijo Slovenija na potep po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
20. 04. 2021
S Televizijo Slovenija na potep po Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Izobraževalni program Televizije Slovenija je v letu 2021 pripravil dva nova dela serije Naravni parki Slovenije in sicer predstavitev Krajinskega parka Kum ter Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Oddaja o Krajinskem parku Kum je bila premierno predvajana 14. aprila 2021, oddaja o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib je bila na sporedu v sredo 21. aprila 2021 ob 17.25 na prvem programu Televizije Slovenija, ponovitve pa še v sredo ob 23:50 (RTV SLO 1) in četrtek (na dan Zemlje) ob 10:05 (RTV SLO 1).

Ogled oddaje: Naravni parki Slovenije - Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, zavarovano območje narave v osrednjem delu prestolnice, Ljubljani lahko zavida marsikatero veliko mesto.

To ni le vsem znani mestni park Tivoli, ki vsakič znova očara s svojo vrtno umetnostjo in parkovnimi ureditvami. Gozdovi, ki v zaledju Tivolija omogočajo sprostitev, rekreacijo in pristnejši stik z naravo, skrivajo številne naravne dragocenosti. Na zahodni strani se gozd preplete z mokrotnimi in polsuhimi travniki, potoki in drugimi vodnimi površinami, ki bogato prispevajo k biotski pestrosti tega izjemnega območja.

Ni pomemben le velik naravovarstveni pomen, temveč tudi velik doprinos pestrosti živega sveta k naši uporabniški izkušnji ter nenazadnje k dvigu kakovosti življenjskega okolja nas vseh.

V seriji dokumentarnih oddaj o naravnih parkih Slovenije, ki jih Televizija Slovenija pripravlja vse od leta 1996 je bilo do sedaj posnetih že 40 oddaj. Dokumentarna serija odkriva in predstavlja naravovarstveno najpomembnejše kotičke naše domovine.

Tokratno ekipo ustvarjalcev dela o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib so sestavljali: režiserka Petra Hauc, direktor fotografije Bernard Perme, montažerka Snežana Šturm Tadić ter urednica scenaristka Aleša Valič.

Kot je povedala urednica scenaristka oddaje Aleša Valič, je namen oddaj v seriji Naravni parki Slovenije promocija slovenske narave in ob tem razvijanje senzibilnosti do naravnih okolij, ki se v vsakdanjem življenjskem utripu vse bolj zanemarja, odrinja na rob pomembnosti.

Za Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib scenaristka pravi, da je sprehod po krajinskem parku sredi mesta doživetje v vsakem letnem času, spomladi in poleti pa se park odkrije v največ pestrosti.

Naravni parki Slovenije - Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib

Pretekle oddaje v seriji Naravni parki Slovenije


Poleg dveh delov o naravnih parkih Slovenije, je Televizija Slovenija letos pripravila tudi tri dele v seriji Biotopi, ki so predstavili vpliv podnebnih sprememb, pretirano izkoriščanje naravnih virov in vpliv plastike v naravi, ter dokumentarno oddajo o Varuhih narave, ki si že desetletja prizadevajo za sonaravnost v odnosu do virov našega planeta.

Več informacij: Biotopi, Varihi narave

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.