Domov > Aktualno > Arhiv novic > Sečnja jesenov ob Cesti 27. aprila
19. 08. 2019
Sečnja jesenov ob Cesti 27. aprila

Jutri se bo ob Cesti 27. aprila in ob ograji, ki razmejuje gozd od mestnega parka Tivoli, začela sečnja velikih jesenov. Gre za sanitarno sečnjo, drevesa je označil Zavod za Gozdove Slovenije, saj jih je napadel jesenov ožig. Predviden je posek 28 dreves.

Sečnja bo potekala od torka do četrtka. V torek bodo zaprte pešpoti, v sredo pa tudi Cesta 27. aprila, predvidoma do 15h. Zaradi pospravljanja po sečnji in odvoza posekanega lesa bo promet oviran tudi v četrtek.

Obiskovalce Krajinskega parka prosimo, naj se v času sečnje in spravila zaradi lastne varnosti izogibajo delovnemu območju in upoštevajo opozorila ter navodila izvajalcev del ter Zavoda za gozdove Slovenije.

Bolezen jesenov ožig, ki napade predvsem veliki jesen (Fraxinus excelsior), povzroča nespolna oblika glive jesenove pecljevke (Hymenoscyphus fraxineus) imenovana Chalara fraxinea.

Bolezen se kaže kot venenje listov in sušenje poganjkov. Na listih in listnih pecljih jesenov opazimo odmrle rjave pege, kjer je gliva prodrla v rastlino. Gliva okuži tudi skorjo, ki naglo odmira, zaradi česar se posuši celoten poganjek. Včasih skorja ne odmre in drevo začne rano zaraščati – nastane rak.

Gozdarji opažajo, da ta bolezen napada tako stara kot mlada drevesa, bolezen se širi s trosi po zraku, zato je njegovo širjenje nemogoče preprečiti. Mlada drevesa propadejo v 2-3 letih, starejša v 7-15 letih.

Prva opažanja te bolezni so bila v Sloveniji zabeležena leta 2006 v severni in severovzhodni Sloveniji, od leta 2009 bolezen opažajo po celo Sloveniji.

Da je jesenov ožig treba jemati resno pove podatek, da se je v Litvi v dobrih desetih letih posušilo okoli 70 % velikih jesenov. Ker bolezen uničuje pomladek in odrasla drevesa, obstaja nevarnost, da bo jesen tudi v Sloveniji kmalu močno prizadet.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.