Domov > Aktualno > Arhiv novic > Ste tudi vi opazili, da je veliko os?
12. 08. 2022
Ste tudi vi opazili, da je veliko os?

Opažamo, pa tudi strokovnjaki potrjujejo, da je letošnje leto »osje leto«.

Ne samo os, tudi nekaterih drugih žuželk je letos veliko, še posebej pa opazimo tiste, ki so človeku bolj nadležne, niso pa vedno škodljive.

Ose privablja hrana in pijače, še posebej sladke. Zato velja biti bolj previden pri prehranjevanju in pitju pijač na prostem. Še posebej nevarne so steklenice in pločevinke. Privabljajo pa jih tudi pisane barve na oblačilih ter dišave oz. parfumi.

Tako ose kot sršeni sicer niso napadalni, napadejo le, ko se počutijo ogrožene, predvsem v bližini gnezd. Zgodi se, da se »napad« zgodi po pomoti, ko se gnezdu (talnemu ali na drevesu) preveč približamo.

Piki večinoma niso smrtni, razen če jih je zelo veliko ali pa smo na pik alergični. Pik v predel grla, žrela oz. dihalnih poti je lahko nevaren tudi za tiste, ki niso alergični.

Nihanje v številčnost pri živalih v naravi je sicer normalen pojav, a ga pri vrstah, ki niso moteče, ne zaznamo tako hitro.

Obseg in narava ekosistemskih storitev, ki jih zagotavljajo ose, nista tako dobro razumljena v primerjavi z drugimi skupinami žuželk (npr. čebelami, metulji, hrošči); vrednotenje njihove vrednosti je dodatno okrnjeno zaradi njihovega statusa nadležnih žuželk. V raziskavi objavljeni v reviji Biological Reviews so avtorji opisali, kako ose prispevajo k vsem štirim glavnim skupinam ekosistemskih storitev: uravnalnim, oskrbovalnim, podpornim in kulturnim. Te žuželke opravljajo pomembne ekosistemske storitve kot paraziti in plenilci drugih žuželk, bioindikatorji, opraševalci, razkrojevalci in raznašalci semen. V nekaterih koncih sveta ličinke uporabljajo kot trajnostno alternativo mesu za prehrano ljudi, so tudi medicinski potencial kot viri raziskav za protimikrobna zdravila in zdravljenje raka. Ose tako ponujajo znatne, a večinoma spregledane gospodarske koristi s svojo vlogo pri naravnem zatiranju škodljivcev in pri biološkem nadzoru.

Pri gibanju po krajinskem parku zato svetujemo uporabo urejenih poti, pri uživanju hrane in pijač pa več previdnosti.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.