Domov > Aktualno > Arhiv novic > Vrnitev samice laboda grbca na Tivolski ribnik
20. 03. 2023
Vrnitev samice laboda grbca na Tivolski ribnik

Samico laboda grbca (Cygnus olor), ki jo je novembra 2022 ob Tivolskem ribniku z ugrizom poškodoval pes, smo vrnili nazaj na ribnik.

Samica je bila po ugrizu psa v novembru 2022 oskrbljena na Veterinarski fakulteti v Ljubljani, od tam pa premeščena na zdravljenje in okrevanje v Zatočišče za živali prosto živečih vrst na Muti.

Zdravljenje se je uspešno zaključilo. Po oceni veterinarja dr. Zlatka Goloba je ptica sposobna za življenje v naravi, zato je bila skladno z Uredbo o zatočišču za živali prosto živečih vrst premeščena nazaj v okolje, iz katerega je bila odvzeta – na Tivolski ribnik.

Labodji par si je že lansko leto za svoj dom izbral Tivolski ribnik in na njem tudi gnezdil. Še en gnezdeči par labodov pa lahko opazujemo na Koseškem bajerju.

Obiskovalce parka in mimoidoče zato prosimo, da ptic ne vznemirjajo, se jim ne približujejo in jih ne hranijo. S psi, ki morajo biti na povodcu, se pticam ne približujmo.

Če je motenj v času gnezdenja preveč, lahko samica gnezdo zapusti oz. preneha valiti. Zaroda v takem primeru ni, kar domnevamo, da se je lani zgodilo labodjemu paru na Tivolskem ribniku. Ptice v času gnezditve in vzgoje mladičev potrebujejo predvsem mir.

Obiskovalce prosimo, naj ptic ne hranijo, saj s tem pogosto naredijo več škode kot koristi. Labodi imajo na Tivolskem ribniku in Koseškem bajerju ter njuni okolici dovolj primerne hrane.

Človek s hranjenjem prostoživečih ptic povečuje tekmovalnost med pticami različnih vrst, s tem pa povečuje tudi možnost poškodb ali prenosov okužb. Še vedno namreč veljajo ukrepi, ki jih je z namenom preprečevanja ptičje gripe v Sloveniji izdala Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, med katerimi je opozorila tudi na prepoved krmljenja prostoživečih vodnih ptic.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.