Domov > Aktualno > Arhiv novic > Zacvetela je evropska gomoljčica
04. 04. 2019
Zacvetela je evropska gomoljčica
Na območju Naravnega spomenika Pod Turnom je zacvetela evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea), drobna, nežna, belocvetna rožica.

Območje Pod Turnom, ki se začenja za Tivolskim gradom in se razprostira na robu gozda v smeri proti Hali Tivoli, je klasično nahajališče evropske gomoljčice – to pomeni, da je bila rastlina tu odkrita in prvič opisana.

Nekaj iz zgodovine: Leta 1762 ali 1763 je avstrijski botanik Franc Ksaver Wulfen poučeval na ljubljanskem liceju. V bližini Tivolskega gradu je nabral belocvetno rastlino, a nanjo malo pozabil. Opisal jo je čez nekaj let kot gomoljasto zvezdico (Stellaria bulbosa). Sredi 20. stoletja pa so botaniki ugotovili, da je zvezdica bolj podobna vzhodnoazijskemu rodu Pseudostellaria in edino evropsko vrsto tega rodu poimenovali evropska gomoljčica (Pseudostellaria europaea).

Evropska gomoljčica je razširjena na vzhodnem in južnem obrobju Alp v vlažnih listnatih gozdovih. Raste v večjih in manjših zaplatah, največ jo je v ulekninah in na mestih, kjer so tla nenehno vlažna.

Ker so razmere za uspevanje evropske gomoljčice Pod Turnom ugodne, se je njeno rastišče tu v zadnjih desetletjih povečalo. Za ohranitev dobrega stanja rastišča je treba preprečevati rekreativne aktivnosti neposredno na rastišču in zagotoviti ustrezno gospodarjenje z gozdom na tem delu Krajinskega parka. Rastlino je tudi prepovedano nabirati.

Naravni spomenik Pod Turnom je eno od štirih ožjih zavarovanih območij znotraj Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.,
Vodovodna cesta 90, Ljubljana
Telefon: +386 (0)1 5808 074
Elektronska pošta: info.kptrsh@vokasnaga.si
JAVNO PODJETJE VODOVOD KANALIZACIJA SNAGA d.o.o.© 2018. Vse pravice pridržane.